Zasady używania sztućców

Zarówno występując w roli gospodarza jak i gościa przyjęcia, powinniśmy poznać, niełatwą jak się okazuje, sztukę posługiwania się sztućcami. Unikniemy w ten sposób wielu niezręczności. /fot. Tchibo
Zarówno występując w roli gospodarza jak i gościa przyjęcia, powinniśmy poznać, niełatwą jak się okazuje, sztukę posługiwania się sztućcami. Unikniemy w ten sposób wielu niezręczności.
/ 17.03.2009 12:30
Zarówno występując w roli gospodarza jak i gościa przyjęcia, powinniśmy poznać, niełatwą jak się okazuje, sztukę posługiwania się sztućcami. Unikniemy w ten sposób wielu niezręczności. /fot. Tchibo

Planując uroczystą kolację, przyjęcie czy nawet zwyczajne spotkanie imieninowe, musimy przestrzegać pewnych standardów. Po pierwsze wszystkie sztućce rozłożone na stole powinny pochodzić z jednego kompletu. Po drugie układamy je wokół talerza podstawowego według kolejności użycia, rozpoczynając od zewnętrznej strony w kierunku talerza. Przy rozkładaniu powinniśmy zachować stały odstęp sztućców (jeden centymetr) od talerza podstawowego, krawędzi stołu oraz między sobą.

Zobacz: Jak jeść potrawy mięsne?

Pamiętajmy o odpowiednim rozłożeniu łyżek, noży i widelców:

  • po prawej stronie układamy noże i łyżki, natomiast z lewej widelce;
  • jeśli nasze przyjęcie zamierzamy zainicjować zupą, to pierwsza z prawej strony talerza powinna leżeć łyżka;
  • noże układamy ostrzem zwróconym w lewą stronę;
  • łyżki i widelce kładziemy grzbietami w dół;
  • sztućce do deseru układamy za talerzem podstawowym;
  • mała łyżeczka powinna znajdować się nad widelczykiem;
  • przy czym rączka łyżeczki powinna znajdować się po prawej stronie, a widelczyka po lewej.

Zobacz: Sztuka jedzenia owoców morza

Zasady posługiwania się sztućcami

Posługując się sztućcami powinniśmy pamiętać o tym, że:

  • łyżka i widelec to jedyne sztućce, które służą do nakładania potraw, a także do wkładania kęsów do ust;
  • nóż z kolei służy do krojenia potraw i do pomocy w nabieraniu jedzenia na widelec;
  • raz wzięte w ręce sztućce ze stołu, nie mogą już na to miejsce powrócić, ani nawet opierać się częściowo o stół;
  • jeśli przerywamy na chwilę posiłek to nóż i widelec krzyżujemy na talerzu, tak aby nóż leżał zwrócony ostrzem w lewo, a widelec nad nożem, grzbietem w dół lub w górę;
  • jeśli przerywamy jedzenie zupy, to łyżka powinna pozostać w naczyniu;
  • natomiast, gdy skończymy ją jeść łyżkę powinniśmy odłożyć na talerz, który stanowi podstawkę głębokiego talerza lub filiżanki, w których zupa została zaserwowana;
  • z kolei po zakończeniu jedzenia widelcem i nożem, sztućce kładziemy równolegle, trzonkami skierowanymi w prawą stronę tak, aby tworzyły z krawędzią stołu kąt 45 stopni;
  • łyżeczka do kawy i herbaty ma swoje miejsce na spodku, nie ma znaczenia czy napój jest nalany, czy jeszcze nie. Zostawienie łyżeczki w filiżance lub oparcie jej o spodek i stół jest sprzeczne z zasadami savoir-vivre’u.

Umiejętne posługiwanie się sztućcami ułatwia wzajemne rozumienie się z kelnerem, któremu bez słów możemy zakomunikować, że posiłku jeszcze nie skończyliśmy, chcemy, żeby zabrał już nasz talerz, albo prosimy o dokładkę. Jesteśmy również pewni, że nikt przed zakończeniem posiłku nam go nie zabierze.

Znajomość sztuki używania sztućców sprawi, że przy bardziej wyszukanym i złożonym menu nie będziemy rozglądać się błędnym wzrokiem po stole i podpatrywać jakich sztućców w danym momencie używa nasz sąsiad ze stolika.

Redakcja poleca

REKLAMA